coś niecoś o odżywianiu
środa, 30 stycznia 2013
makaron z cukinią
Składniki:
- 2 porcje makaronu (około 120 g)
- 100 - 150 g szynki (waszej ulubionej)
- 100 - 150 g cukinii
- 1 łyżka masła
- około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)
Sos:
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniona. Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać składniki sosu: żółtka, śmietanę, masło i olej. Odcedzić makaron pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody. Makaron z wodą włożyć z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodać zawartość patelni, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz