Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 4 maja 2011

zapiekane warzywa z ryżem

Smakowite warzywa zapiekane z ryżem.
Fakt - wygląd nie jest najlepszy ale za to smak ... mmmmm 


składniki: 8 porcji
- 1 puszka pomidorów pelatti 
- 300 g dojrzałych pomidorów 
150 g tartego sera mozzarella- 200 g bakłażana 
- 200 g cukinii 
1/2 cebuli, posiekanej w kosteczkę 
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 
100 g białego ryżu
szklanka bulionu 
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
- oliwa z pestek winogron
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
 


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Pomidory  sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę  
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 5 minut). Dodać czosnek a po minucie dodać bakłażana i lekko zrumienić go smażąc przez około 3 - 4 minuty. Dodać ryż a po minucie wlać bulion. Zagotować, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem. Pogotować przez minutę a następnie dodać cukinię i pomidory. Po minucie odstawić z ognia, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika na 35 minut. Naczynie otworzyć, posypać tartym serem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz