Smakowite warzywa zapiekane z ryżem.
Fakt - wygląd nie jest najlepszy ale za to smak ... mmmmm
składniki: 8 porcji
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 150 g tartego sera mozzarella- 200 g bakłażana
- 200 g cukinii
- 1/2 cebuli, posiekanej w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 100 g białego ryżu
- szklanka bulionu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z pestek winogron
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 5 minut). Dodać czosnek a po minucie dodać bakłażana i lekko zrumienić go smażąc przez około 3 - 4 minuty. Dodać ryż a po minucie wlać bulion. Zagotować, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem. Pogotować przez minutę a następnie dodać cukinię i pomidory. Po minucie odstawić z ognia, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika na 35 minut. Naczynie otworzyć, posypać tartym serem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz