Używane w kuchniach całego świata od niepamiętnych czasów
Bazylia - z łacińskiego "bazilicus" oznacza "królewski". Bazylia jest rośliną jednoroczną o mocno aromatycznej woni. Ma gładkie, owalne liście,
zielone bądź w niektórych odmianach purpurowe.Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw poza odrobiną soli lub czosnku. Świeże, ścięte tuż przed kwitnieniem listki smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów.
Kolendra - pochodzi od
greckiego "koros", co oznacza pluskwę.
Gdy owoce dojrzeją ten przykry zapach zamienia się w słodkawo-korzenny
aromat.
Kolendra pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy. Jest jednym z najpopularniejszych ziół przyprawowych na świecie
(szczególnie często używana w kuchni indyjskiej, islamskiej i
latynoamerykańskie).
W kuchni zastosowanie mają wszystkie części rośliny. Liście
mają aromat zbliżony do anyżku, natomiast nasiona są słodkawe i pachną
skórką pomarańczową. Najczęściej jednak stosowane są właśnie nasiona, najlepiej zmielone,
które świetnie doprawiają potrawy z mięs (pieczeń z wieprzowiny,
baraniny, dziczyzny, gęsi) sałat, zup, kiełbas i pasztetów. Stosuje się
ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków,
grzybów oraz śledzi, jak również do przyrządzania deserów:
ciast, kremów i lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz