Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

Przyprawy

Używane w kuchniach całego świata od niepamiętnych czasów

Bazylia - z łacińskiego "bazilicus" oznacza "królewski". Bazylia jest rośliną jednoroczną o mocno aromatycznej woni. Ma gładkie, owalne liście, zielone bądź w niektórych odmianach purpurowe.Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw poza odrobiną soli lub czosnku. Świeże, ścięte tuż przed kwitnieniem listki smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów.


Kolendra - pochodzi od greckiego "koros", co  oznacza pluskwę. Gdy owoce dojrzeją ten przykry zapach zamienia się w słodkawo-korzenny aromat. Kolendra pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy. Jest jednym z najpopularniejszych ziół przyprawowych na świecie (szczególnie często używana w kuchni indyjskiej, islamskiej i latynoamerykańskie). W kuchni zastosowanie mają wszystkie części rośliny. Liście mają aromat zbliżony do anyżku, natomiast nasiona są słodkawe i pachną skórką pomarańczową. Najczęściej jednak stosowane są właśnie nasiona, najlepiej zmielone, które świetnie doprawiają potrawy z mięs (pieczeń z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, gęsi) sałat, zup, kiełbas i pasztetów. Stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi, jak również do przyrządzania deserów: ciast, kremów i lodów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz