Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

zapiekanka z łososiem, brokułami w delikatnym sosie

Prosta do zrobienia, pyszna zapiekanka, z dużą ilością ryby i warzyw pod chrupiącymi plasterkami ziemniaków. Dodatek sosu na bazie mleka, mąki i masła czyni ją dość lekką, ale jednocześnie sycącą.

składniki: 4 porcje
- 400 g filetu z łososia
- 500 ml mleka
- 500 g ziemniaków
- 40 g masła
- 100 g porów

- 40 g mąki pszennej
- 200 g brokuła

-  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania ziemniaków


wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Z łososia odciąć skórę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pesetą wyjąć ości, oprószyć delikatnie solą. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować, przewrócić na drugą stronę i zaraz odstawić z ognia. Rybę wyjąć z mleka, położyć na talerzyku i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko zachować. 
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z chłodną wodą, doprawić solą i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie odcedzić na sicie.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Wlać mleko delikatnie mieszając. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody, gdyby sos stał się zbyt gęsty.
Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki. Zawartość patelni doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, po minucie gotowania odstawić z ognia.
Dużą żaroodporną formę posmarować kawałkiem masła, na dnie rozłożyć łososia, wyłożyć zawartość patelni, na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie.

Ziemniaki posmarować roztopionym masłem lub oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz