zjadana do ostatniej łyżeczki ;)
składniki:
- 2 łyżki masła
- 100 g wędzonego boczku (pokrojonego w kosteczkę)
- 1 obrana i pokrojona w kosteczkę cebula
- 1 obrana i pokrojona w talarki marchewka
- 1 szklanka grochu łupanego (wcześniej opłukanego)
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka koperku (posiekanego)
- 8 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 szklanki bulionu domowego (dla bardzo zabieganych może być z kostki)
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuścić 2 łyżki masła i dodać cebulę. Zeszklić ale nie zarumieniać, następnie dodać marchew i dusić chwilę pod przykryciem (ok. 8 minut). Dodać boczek i chwilę smażyć w garnku, następnie wlać bulion, wsypać groch oraz włożyć ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw przez ok. 40 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem oraz koperkiem.
Po ostudzenia zupę można zmiksować, ale można też pozostawić bez miksowania.
Po ostudzenia zupę można zmiksować, ale można też pozostawić bez miksowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz