Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 19 października 2011

mini karpatki z kremem budyniowym


Mini karpatki ;) Pyszne, delikatne, lekko wilgotne...nie sposób się od nich oderwać :)

Składniki: 15 szt.
- 3 szklanki mleka 1,5 % 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 opakowanie masła
- 1 cukier waniliowy 
- 4 łyżki mąki pszennej  (do kremu)
- 5 łyżek mąki ziemniaczane j(do kremu)
- 1 szklanka wody 
- 1 szklanka mąki pszennej (do ciasta)
- 8 jajek (4 do ciasta i 4 do kremu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Masło (1/2 kostki) należy rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 15 części. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Każdą część ciasta ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i 1/2 kostki masła. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Mini karpatki poprzecinać na dwie części. Na dolną część nałożyć wystudzony krem i przykryć drugą.  Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz