... tak o tym daniu mówi mój Mąż i muszę mu przyznać rację :) Uczta dla podniebienia.To śniadanie to idealne połączenie chrupiących tostów z szynką parmeńską oraz jajka zapiekanego ze śmietanką i masełkiem. Wprost delicje.
składniki dla 2 osób
- 2 jajka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 plasterki szynki parmeńskiej (można ją zastąpić również świeżym boczkiem)
- 2 kromki ulubionego pieczywa
- sól, pieprz, ząbek czosnku do smaku
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 240 stopni. Do każdej foremki wlać po 1 łyżce śmietanki, wbić 1 jajko, posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem a na wierzchu ułożyć po łyżeczce masła. Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. W międzyczasie każdą kromkę chleba przekroić na 2 części - zapiec w tosterze, posmarować masłem, na każdej kromce położyć odrobinę czosnku i zawinąć w usmażoną na patelni szynkę parmeńską. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz