składniki: 4 porcje
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów bez skórek
- 750 ml bulionu jarzynowego
- 1/2 jabłka
- sól, pieprz do smakusposób wykonania:
W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę smażyć na niewielkim ogniu przez około 5 minut aż cebulka się zeszkli, następnie dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Przyprawić odrobiną soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem na wysokich obrotach. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem podgrzać ale nie zagotowywać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami kładzionymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz