Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

niedziela, 27 marca 2011

krem z pomidorów z jabłkiem

ta zupa to wynik mojego długiego poszukiwania idealnego przepisu na pomidorówkę: delikatną, słodką (ale bez dodatku cukru) o konsystencji puszystego kremu ...


składniki: 4 porcje
2 łyżki masła 
1 łyżka oliwy z pestek winogron
1 średnia cebula
1 marchewka 
- 1 puszka pomidorów bez skórek 
- 750 ml bulionu jarzynowego 
- 1/2 jabłka 
- sól, pieprz do smaku

sposób wykonania:
W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę smażyć na niewielkim ogniu przez około 5 minut aż cebulka się zeszkli, następnie dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Przyprawić odrobiną soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem na wysokich obrotach. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem podgrzać ale nie zagotowywać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami kładzionymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz