Składniki: ok. 20 sztuk
- 250g mąki pszennej
- 250g masła
- 250g twarogu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
- olej z pestek winogron
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Placki mają mieć grubość około 3 mm. Wycinać kwadraty (4x4 cm), na środku każdego kwadratu rozsmarować po łyżeczce od herbaty powideł. Zwijać i formować rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Układać na dwóch cienkich blaszkach skropionych olejem i piec przez około 30 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz