rozgrzewający, pyszny rosołek - idealny na pochmurne dni ... takie jak teraz
składniki: 8 porcji
- 2 duże obrane i pokrojone w talarki marchewki
- 1 obrana i pokrojona na 4 części pietruszka
- 1obrany kawałek selera
- 1/4 pora (tylko jasne części)
- natka pietruszki - 2 duże gałązki
- listek laurowy
- 3 listki kapusty włoskiej
- sól i pieprz do smaku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g mięsa bulionowego (wołowego)
- 2 udka z kurczaka
wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, zalewamy wodą (ok. 2 litrów). Zagotowujemy i odszumowujemy. Następnie wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu (ważne!) przez ok. 2 godz. do miękkości mięsa. Podajemy z makaronem lub pierożkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz