szczególnie polecam na późne śniadanie w klasycznym wydaniu z lampką szampana ;)
składniki: 2 porcje
- ciasto francuskie 2 kawałki
- 6 plasterków chudego boczku
- 6 jajek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 25 g masła
- szczypiorek, pomidory jako dodatek
wykonanie:
W misce rozbić jajka z pieprzem, solą i odrobiną wody. Odstawić.
Przygotować croissanty - ciasto francuskie pokroić na 4 trójkąty, zwinąć w rogale i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut (nie dłużej) - przed wstawieniem do piekarnika mozna posmarować je roztrzepanym jajkiem.
W międzyczasie na jednej patelni usmażyć boczek. Na drugiej patelni rozpuścić masło, wrzucić jajka i mieszać do czasu aż się zetną. Croissanty wyjąć z piekarnika, przekroić na dwie połówki i nałożyć jajecznicę na dolną połówkę, dołożyć boczek, posypać szczypiorkiem i udekorować łyżką śmietany.
Podawać zaraz po przygotowaniu z sałatką z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz