Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

bruschetta z pomidorami, czosnkiem i słodkim sosem balsamicznym

tradycyjna włoska przystawka - chrupiące  czosnkowe pieczywo, soczyste pomidory ze  słodkim sosem balsamicznym - jak dla mnie palce lizać :).
Idealne lekkostrawne danie na sobotni wieczór przy lampce czerwonego wina :)

składniki: 2 porcje
- 6 kromek bułki wrocławskiej
- 80 g miękkiego masła
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 3 obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory
- 6 łyżek startego parmezanu
- 2 listki bazyli
- sól i pieprz do smaku

wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Masło rozcieram na gładką masę z obranym i rozgniecionym czosnkiem, dodaję sól i pieprz do smaku. Tak zrobionym masełkiem smaruję bułkę wrocławską. Wstrawiam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na 3 minuty.

Rada: Należy pamiętać, że bruschetta nie uda się jeżeli piekarnik nie będzie wystarczająco rozgrzany lub będziemy bułkę trzymać w piekarniku za długo.

W międzyczasie pomidory sparzam  i kroję w kosteczkę. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypuję 2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny i oliwę z pestek winogron. Dokładnie mieszam aż powstanie gładki sos.

Na wygrzanym talerzu układam pokrojone pomidory, polewam je słodkim sosem balsamicznym. Dokładam bruschettę, którą posypuję parmezanem i przystrajam świeżą bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz