Gorąco polecam. Jedno z moich ulubionych dań. W trakcie jego przygotowywania w domu unosi się niebiański zapach :)
Danie sprawdza się przy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi.
Składniki: 4 porcje
- 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
- sól i świeżo zmielony pieprz
marynata:
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- szczypta mielonych goździków
smażone ziemniaki
- 1 kg obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- listek laurowy
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek z ww. składników. Żeberka pokroić na kawałki, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia, natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin. Od czasu do czasu żeberka odwrócić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Pojedynczą warstwę włożyć do rękawa do pieczenia i rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, aż równomiernie się zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kości. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z usmażonymi na złoty kolor ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz