Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 8 kwietnia 2011

niskokaloryczne ciasto czekoladowe z burakiem

rozpływa się w ustach ...


składniki:12 porcji
- 250g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 3 średnie jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki jasnego miodu
- 40g mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 40g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki sody 

- 1/4 łyżeczki soli
- 25 g kakao w proszku
- 50g zmielonych migdałów
- 250g surowych buraków, obranych i drobno startych
- 100ml mocnej czarnej kawy
- 30 ml oleju słonecznikowego
 

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175°C. Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem słonecznikowym. Roztopić czekoladę w misce w kąpieli parowej, odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić jajka z cukrem, wanilią, syropem klonowym i miodem (przez trzy minuty elektrycznym mikserem). Ubijać do momentu uzyskania kremowej, bardzo puszystej masy. Do masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kakao i mielone migdały i delikatnie wymieszać. Za pomocą ręcznika kuchennego usunąć z buraków nadmiar wilgoci. Buraki połączyć z czekoladą, kawą i olejem, po czym połączyć z wcześniejszą masą, dokładnie wymieszane. Wlać mieszaninę do tortownicy. Piec w piekarniku na środkowej półce 60-70 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce.  Dekorować według uznania (rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz