uwielbiane przez moje dzieci - szybkie i proste do zrobienia. Świetnie nadają się na śniadanie.
Składniki - 20 sztuk:
- 3 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki zimnej wody
- nadzienie: ser biały śmietankowy utarty z cukrem pudrem lub truskawki pokrojone w kosteczkę z odrobiną cukru
Wykonanie:
Przesianą mąkę wsypuję do miski, pośrodku robię wgłębienie, wlewam wrzątek i natychmiast zimną wodę. Energicznie mieszam i odstawiam miskę przykrywając ją czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam na następne 20 minut. Wykładam ciasto na stolnicę i ponownie zagniatam przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielę na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowuję każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Małą szklaneczką wycinam kółka, na środek nakładam po jednej czubatej łyżeczce farszu (ser lub truskawki). Składam ciasto na pół i zlepiam dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykrywam ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładam pierwszą partię pierogów (około 8 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszam ogień do średniego i gotować pierogi przez około 15 - 30 sekund, licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyjmuję łyżką cedzakową i wykładam na wygrzanym talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz