bardzo proste do zrobienia ciasto marchewkowe. Idealne ...
Składniki: 12 porcji
- 2 jaja
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru do polewy
- 50 g masła
- 100 g serka mascarpone (lub innego ale o lekko słonym smaku np.: Philadelphia
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Jajka ubijam do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodaję startą marchewkę orzechy i delikatnie mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do formy i piekę przez 1 godzinę. W międzyczasie mikserem ucieram serek razem z masłem, cały czas ucierając dodaję partiami cukier puder.Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Wystudzone ciasto smaruję polewą i wstawiam na chwilę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz