jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa... ostatnio przypomniała mi o niej moja Mamusia podarowując ugotowane buraczki - idealne do przyrządzenia zupy właśnie :)
składniki: 6 porcji
- 6 dużych obranych i pokrojonych w kosteczkę ziemniaków,
- 1 duża obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka
- 1 średnia obrana i starta na tarce o dużych oczkach pietruszka,
- pokrojony por - tylko jasna część,
- 3 ugotowane, obrane i starte na trace o dużych oczkach buraki
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku z jabłek (bez dodatku cukru)
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz do smaku,
- 2 litry rosołu z kurczaka (ew. warzywnego lub wołowego)
wykonanie:
Rosół przelewam do garnka i zagotowuję. Dodaję warzywa (marchew, pietruszka por, ziemniaki), sól i pieprz do smaku, listek laurowy - gotuję do miękkości. Kiedy ziemniaki są miękkie dodaję starte buraczki, łyżeczkę soku z cytryny i wlewam sok z jabłek. Zagotowuję i od razu wyłączam. Podaję z łyżką śmietany 18%, posypane koperkiem i pietruszką.
Rada: Należy pamiętać, ze buraczki tracą kolor przy długim gotowaniu lub częstym zagotowywaniu zupy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz