Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

ruskie

mmmm... pierogi ruskie z ziemniakami i serem. klasyka po prostu :)

składniki: 20 szt.
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej
- 1 żółtko
- płaska łyżka masła
- szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli


Nadzienie:- kilogram ziemniaków
- pół kilo sera białego półtłustego
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz do smaku


Do podania:
- podsmażona kiełbaska z cebulką
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 listki świeżej bazyli
- 2 łyżki klarowanego masła

wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść z białym serem.  Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem.
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i zagnieść ciasto. Następnie jedną ręką wlewać powoli do niego ciepłą wodę, a drugą mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.

Podawać podsmażone na maśle  z zrumienioną cebulką lub z zasmażaną kiełbaską (wersja VIP ;) ).


ps.  Ja dodatkowo posypuję startym parmezanem i przystrajam świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz