składniki: 20 szt.
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej
- 1 żółtko
- płaska łyżka masła
- szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
Nadzienie:- kilogram ziemniaków
- pół kilo sera białego półtłustego
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- podsmażona kiełbaska z cebulką
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 listki świeżej bazyli
- 2 łyżki klarowanego masła
wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść z białym serem. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem.
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i zagnieść ciasto. Następnie jedną ręką wlewać powoli do niego ciepłą wodę, a drugą mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać podsmażone na maśle z zrumienioną cebulką lub z zasmażaną kiełbaską (wersja VIP ;) ).
ps. Ja dodatkowo posypuję startym parmezanem i przystrajam świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz