wprost uwielbiam to danie. Delikatna wołowina, świeże warzywa i pyszny sos ... ;)
Danie wcale nie jest tak trudne do wykonania jak się wydaje i każdy powinien sobie z nim doskonale poradzić.
składniki: 4 porcje
- 80 dag polędwicy wołowej (choć najważniejszym składnikiem jest polędwica, w przypadku jej braku można użyć innego gatunku mięsa a i tak potrawa nie straci na swoim smaku)
- 3 łyżki masła,
- 2 cebule, obrane i pokrojone w kosteczkę ,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 150 ml śmietany (opcja),
- 4 łyżki mąki,
- mielona czerwona papryka słodka,
- 3 obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe,
- 1/2 kg obranych i pokrojonych pieczarek,
- 1 łyżkę musztardy (ja użyłam słodkiej bawarskiej)
- sól i pieprz do smaku.
wykonanie:
Mięso należy dokładnie wymyć i opłukać. Następnie trzeba wyciąć z niego wszystkie błony, chrząstki i tłuste kawałki, ponownie je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć mąką. Należy podsmażyć je w dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła razem z pokrojonymi w niezbyt duże kawałki pieczarkami, uważając by ich nie przypalić. Przysmażoną cebulę z pieczarkami włożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojone ogórki konserwowe i całość zalać bulionem (jakby danie było zbyt gęste można dodać dodatkowo szklankę wody). Zagotować. Dodać do tego łyżkę musztardy, pokrojone pomidory z puszki i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz