Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 8 kwietnia 2011

tort truskawkowy


mniam....

składniki: 12 porcji
niezawodny biszkopt
- 100 g masła
 - 2 jajka
 - 170 g cukru
 - 180 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 ml mleka


Nasączenie:3/4 szklanki zaparzonej i ostudzonej niezbyt mocnej herbaty z cytryną

Masa serowa: - 250 g śmietankowego sera twarogowego
 - 2/3 szklanki cukru pudru
 - 250 g sera mascarpone

 - 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej inaczej śmietanka się nie ubije)
 - 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
 - 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę


Wykonanie:

Biszkopt
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło. Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.

Masa serowa:
Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami.

Przygotowanie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami herbaty z cytryną. Wyłożyć 1/2 przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/2 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/2 część pokrojonych truskawek i 1/2 część masy. Położyć 3 krążek. Na wierzchu posmarować serkiem mascarpone i udekorować wg uznania np. świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz