mniam....
składniki: 12 porcji
niezawodny biszkopt
- 100 g masła
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 180 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
Nasączenie:3/4 szklanki zaparzonej i ostudzonej niezbyt mocnej herbaty z cytryną
Masa serowa: - 250 g śmietankowego sera twarogowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej inaczej śmietanka się nie ubije)
- 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
- 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Wykonanie:
Biszkopt
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło. Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
Masa serowa:
Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami.
Przygotowanie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami herbaty z cytryną. Wyłożyć 1/2 przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/2 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/2 część pokrojonych truskawek i 1/2 część masy. Położyć 3 krążek. Na wierzchu posmarować serkiem mascarpone i udekorować wg uznania np. świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz