Składniki: ok. 30 sztuk
- 250g mąki pszennej
- 250g masła
- 250g twarogu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- gruby cukier (rafinda) do posypania - ok. 1/3 szklanki
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkować placek w kształcie kwadratu i wycinać nieduże trójkąty. Mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Zwijać jak na rogaliki tylko bez zaginania rogów. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać cukrem. Układać na dwóch cienkich blaszkach skropionych olejem i piec przez około 22 minuty na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz