pyszny tort śmietanowy z konfiturą truskawkową... jednakże dla osób lubiących baaardzo słodkie rzeczy :)
składniki:
- 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki konfitury truskawkowej
krem:
- 500 g serka śmietankowego Mascarpone
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
nasączenie:
- 12 łyżeczek herbaty z cytryną
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Masę wyłożyć do przygotowanej formy (posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia) i piec przez około 30 minut na złoty kolor - do suchego patyczka :). Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Zmiksować serek śmietankowy razem z mlekiem i cukrem pudrem.Ciasto przekroić poziomo na 3 części, nasączyć dolny blat 5 łyżeczkami herbaty z cytryną i posmarować konfiturą truskawkową, nałożyć 2 blat, który również nasączamy 6 łyżeczkami herbaty z cytryną i smarujemy przygotowanym kremem. Przykrywamy 3 blatem. Dekorujemy wedle uznania. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz