Połączenie lekkiego i zdrowego dania ze wspaniałym smakiem. Piersi kurczaka pieczone w piekarniku z sokiem z limonki, miodem i tymiankiem, idealnie miękkie i aromatyczne.
składniki: 3 porcje
- 3 małe piersi z kurczaka,
- 1/2 limonki (starta skórka i sok)
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku (same listki)
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym małym naczyniu. Do małej miseczki włożyć skórkę z limonki i sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, jeśli jest
dodawany, 1 łyżkę tymianku. Wymieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem.
Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i "przykleić" się do kurczaka. Posypać resztą tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz