coś dla miłośników czekolady - czyli dla mojego Męża :)
Bardzo proste w przygotowaniu. Składa się z dwóch części: miękkiego i wilgotnego czekoladowego spodu, który opada po upieczeniu, aby zrobić miejsce na dugą część ciasta - czekoladowy mus. Do obydwu części deseru używa się podobnych składników i podobnie się je łączy ze sobą. Różnica polega na tym, że pierwszą część ciasta na spód się piecze, a druga część pozostaje w postaci musu i tężeje w lodówce.
składniki:
spód:
- 150 g masła
- 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
- 4 duże jajka
- 3 łyżki kakao
- 100 g drobnego cukru do wypieków
mus:
- 100 g masła
- 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
- 2 duże jajka
- 3 łyżeczki kakao
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy.
Mus przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Masę wylać na środek upieczonego spodu.Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz