szarlotka na inny sposób ... bo moja rodzinka nie lubi typowego jabłecznika :)
Składniki:
- 4 duże jabłka, obrane i pokrojone w grubą kostkę
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 80 dag masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder, zrumienione płatki migdałowe
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz