Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 4 maja 2011

szarlotka z migdałami

szarlotka na inny sposób ... bo moja rodzinka nie lubi typowego jabłecznika :)


Składniki:
4 duże jabłka, obrane i pokrojone w grubą kostkę
1,5 szklanki mąki pszennej

-  5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 
80 dag masła 

- 1 szklanka drobnego cukru 
2 jajka 
2 łyżki mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki soli 

cukier puder, zrumienione płatki migdałowe 

Wykonanie: 
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.  Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz