coś niecoś o odżywianiu
środa, 4 maja 2011
bolognese z kremowym sosem pomidorowym
Klasyczny makaron z mielonym mięsem, z dodatkiem kremowego sosu pomidorowego, doprawiony oregano i bazylią.
Prosty sposób na smaczne danie dla całej rodziny.
składniki: 4 porcje
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 1/2 cebuli - pokrojonej w drobną kosteczkę
- ząbek czosnku
- oregano
- bazylia
- oliwa z pestek winogron
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki serka mascarpone
- 500 g mięsa mielonego wysokiej jakości
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- szklanka tartego parmezanu
wykonanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie do czasu aż będzie all dente.
W rondelku lub na patelni, na 3 łyżkach oliwy zrumieniam czosnek i cebulkę, dodaję rozdrobnione pomidory i gotuję około 10 minut, w zależności od gęstości sosu pomidorowego, dodaję dużo suszonego oregano, sól i pieprz. Doprawiam cukrem i octem balsamicznym oraz 2 łyżkami sera mascarpone.
W międzyczasie na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie smażę mięso, mieszając od czasu do czasu ok. 9 minut. Doprawiam solą i pieprzem i mieszam z sosem pomidorowym.
Nakładam porcję makaronu na talerz, na to kładę mięso z sosem pomidorowym, posypuję oregano, bazylią oraz tartym parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz