moja wariacja na temat ... kurczaka ;)
Składniki: 4 porcje
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- puszka pomidorów pelati
- pół jabłka
- 1 mała cebulka pokrojona w kosteczkę
- 2 łyżki mascarpone
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeże lub suszone zioła do smaku
Wykonanie:
Filet z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Obrumienić ze wszystkich stron na gorącym oleju. Odstawić. Różyczki kalafiora obgotować przez 5-7 minut w gorącej, osolonej wodzie.
Filet z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Obrumienić ze wszystkich stron na gorącym oleju. Odstawić. Różyczki kalafiora obgotować przez 5-7 minut w gorącej, osolonej wodzie.
Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem, obraną połówkę jabłka oraz posiekane zioła. Dusić około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Wymieszać z serkiem mascarpone.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wlać cały sos pomidorowy, a następnie ułożyć filety z kurczaka, różyczki kalafiora, posypać tartym parmezanem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Zapiekać 20 minut, jeśli wszystkie składniki były nadal ciepłe lub dłużej, 30-40 minut, jeśli całość była przygotowana wcześniej i czekała na zapieczenie w lodówce.
Przed podaniem posypać dodatkowo świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz