rozpływające się w ustach ciastka, które robi się tylko chwilkę...
Składniki: ok. 25 sztuk
- 175 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki Nutelli lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzac do 170 stopni. Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać nutellę (lub czekoladę) i kakao, wyrobić.
Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (można podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).
Piec około 10 - 12 minut. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz