Muszę przyznac, że jest to danie proste do zrobienia, a jednocześnie wykwintne w smaku. Idealne połączenie ostrego smaku musztardy i delikatności mięsa. Danie świetne na popisową kolację dla przyjaciół.
Składniki: 4 porcje
- 2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
- dwie łyżki musztardy - typu Dijon
- dwie łyżki musztardy - typu Dijon
- cebula
- miąższ z dwóch bułek kajzerek
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina tymianku
- miąższ z dwóch bułek kajzerek
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina tymianku
- pół kostki masła
- łyżka oliwy z pestek winogron
- łyżka oliwy z pestek winogron
- sos koperkowo-cytrynowy (2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy garśc posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru pudru oraz łyżkę soku z cytryny)
Sposób wykonania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Polędwiczki obsmażamy na łyżce oliwy, do której dodajemy łyżkę masła. Kiedy mięso ślicznie i lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok, by trochę ostygły. Mięso po zdjęciu z patelni solimy i mocno pieprzymy.Skorupka: Cebulę kroimy w kostkę najdrobniej, jak tylko się uda. Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodajemy dwie czubate łyżki masła, doprowadzamy do spienienia i w tym momencie wrzucamy cebulę. Cebulę smażymy kilka chwil w gotującym się maśle cały czas mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodajemy go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawiamy solą, pieprzem, i tymiankiem. Na mięso nakładamy dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nakładamy warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie".
Tak przygotowane mięso układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Kroimy na plastry (o grubosci 1,5 cm) i polewany sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz