Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 10 października 2011

spaghetti z pesto ze szpinaku, rukoli i bazylii

Poezja smaku :)















Składniki: 4 porcje
- 400 g razowego makaronu spaghetti
- 2 szklanki opłukanych liści młodego szpinaku
- 2 szklanki opłukanej młodej rukoli
- 1 szklanka liści bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina startego parmezanu do dekoracji

Sposób wykonania:
 Gotujemy szpinak na parze do czasu aż zmięknie. Odciskamy z nadmiaru wody. W międzyczasie gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Miksujemy szpinak, rukolę, bazylię, czosnek, orzechy piniowe, i parmezan aż powstanie jednolita pasta. Stopniowo dodajemy oliwę i miksujemy jeszcze chwilę.
Mieszamy z ugotowanym makaronem (al dente). Podajemy posypane czarnym pieprzem i parmezanem.

*Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki: Włoskie dania z makaronu wydawnictwa RM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz