Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 10 października 2011

łosoś w papilotach z porami, śmietaną i ziołami

Danie z kuchni francuskiej. Łososia można przygotować wcześniej, a przed samym obiadem upiec w piekarniku (ja właśnie tak zrobiłam). 
Łosoś w papilotach sprawdzi się zarówno na obiad dla przyjaciół (sprawdzona opcja - dzięki Aga :) ) jak i na przyjęcie. Danie uniwersalne, bardzo smaczne. 

Składniki: 4 porcje
4 łyżki oliwy extra virgin
- 4
duże pory 
- 8 plasterków cytryny
-
4 filety z łososia, po 150 g każdy
- 8 łyżek
drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 4 łyżki stołowe śmietany 18%
-
sól i pieprz

Sposób wykonania:
 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Pory umyć,  przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć po 2 plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z pieczonymi ziemniakami  z odrobiną śmietanki i szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz