Danie z kuchni francuskiej. Łososia można przygotować wcześniej, a przed samym obiadem upiec w piekarniku (ja właśnie tak zrobiłam).
Łosoś w papilotach sprawdzi się zarówno na obiad dla przyjaciół (sprawdzona opcja - dzięki Aga :) ) jak i na przyjęcie. Danie uniwersalne, bardzo smaczne.
Składniki: 4 porcje
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 4 duże pory
- 4 duże pory
- 8 plasterków cytryny
- 4 filety z łososia, po 150 g każdy
- 8 łyżek drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 4 łyżki stołowe śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- 4 filety z łososia, po 150 g każdy
- 8 łyżek drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 4 łyżki stołowe śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Pory umyć, przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć po 2 plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z pieczonymi ziemniakami z odrobiną śmietanki i szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz