Dla ceniących czas ... :) i dobry smak ...
Składniki: 4 porcje
- 500 g dobrej jakości mięsa mielonego
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- łyżka ketchupu
- szklanka domowego bulionu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 350 g ziemniaków
- pietruszka
- 50 g ulubionego sera żółtego (ale taki który się dobrze topi)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić nie rumieniąc obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę razem z obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut. Następnie dodać mięso mielone, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez następne 5 minut. Dodać ketchup i dusić przez 1 minutę, następnie wlać gorący bulion i sos Worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i gotować przez 7 - 10 minut, aż większość płynu wyparuje. Doprawić solą, parmezanem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Odstawić.
Ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków. Doprawić solą oraz pieprzem.
Wyłożyć purée ziemniaczane na mięso, posypać tartym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz