Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

wtorek, 18 października 2011

dorsz z rukolą, batatami i sosem z gorgonzoli

Smaczne danie. Ciekawe w smaku i szybkie w wykonaniu. Zamiast dorsza  można użyć również innej ryby np. halibuta. Sos z gorgonzoli robi się błyskawicznie. Wystarczy rozpuścić ser w odrobinie mleka  i dodać pieprz oraz szczyptę parmezanu do smaku.  

Składniki: 2 porcje
- 2 filety z dorsza
- 2 bataty, obrane i pokrojone na grubsze paski (takie jak na frytki)
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 4 gałązki świeżej rukoli
Sos
- 50 - 60 g sera gorgonzola
- 2  łyżki mleka
-
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego lub młotkowanego czarnego lub zielonego pieprzu
- 20 g startego parmezanu

Sposób wykonania.:
 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bataty obrać, umyć i włożyć do miski, oprószyć solą morską i czarnym pieprzem. Dodać rozmaryn i 2 łyżki oliwy, wymieszać dokładnie ręką. Wyłożyć na blaszkę zachowując odstępy pomiędzy pojedynczymi frytkami i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia, na blaszkę obok batatów, położyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem oraz wysmarowane 1 łyżką oliwy. Piec do końca przewidzianego czasu, aż ryba będzie upieczona, a bataty miękkie i lekko zrumienione z zewnątrz. W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę oraz przygotować sos: pokrojony na kawałki ser włożyć do małego rondelka, dodać mleko i mieszając roztopić na małym ogniu. Wymieszać z pieprzem, parmezanem i odstawić.
Bataty i rukolę ułożyć na podgrzanych talerzach, na wierzch położyć filety z dorsza, polać sosem. Od razu podawać


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz