Jest to jedno z moich ulubionych dań. Szybkie w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne. Mięso po przyrządzeniu jest kruche i aromatyczne. Polecam
Składniki: 4 porcje
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- oliwa z pestek winogron
- 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki mascarpone
- 4 pomidory bez skórki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju i smażymy polędwiczki ok. 4-5 minut na każdej ze stron. Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, a do oleju który pozostał na patelni po smażeniu polędwiczek dolewamy bulion warzywny, wrzucamy pokrojoną cebulkę i dusimy ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, cukier puder i gotujemy ok. 5 minut. Otrzymany sos miksujemy np. blenderem na gładki krem. Na koniec dodajemy 2 łyżki serka mascarpone. Dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem polędwiczki i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Podajemy z kluseczkami kładzionymi i miksem sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz