Jeszcze jeden przepis na ciasteczka czekoladowe. Tym razem o smaku trufli ... Wprost rozpływają się w ustach... ;)
Składniki: 20 sztuk
- 50 g mąki
- 25 g dobrej jakości kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru
- 25 g miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
- cukier puder - do obtoczenia
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki (ciasto będzie się kleiło, ale nie należy się tym przejmować). Przy formowaniu dobrze jest lekko zmoczyć dłonie, wówczas będzie łatwiej formować ciastka. Następnie kulki obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach (ciastka mocno rosną). Piec około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz