wg mnie lepsza od popularnego kremu z orzechami ;)
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek, bez pestek (mogą być mrożone)
- 30 dag cukru
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka spirytusu (w wersji dla dzieci należy alkohol pominąć)
- 1/4 szklanki wody
Sposób wykonania:
Śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Zagotować* i zmiksować blenderem. Jak konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić ze spirytusem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Jeszcze gorącą nakładać do suchych i wyparzonych słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz