całkiem inny smak ... warto spróbować
Składniki:
- 0,5 kg cytryn
- 3 szklanki wody
- 1 kg kiwi
- 5 szklanek cukru
Sposób wykonania:
Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać wodą, odstawić na noc. Cytryny z wodą przelać do garnka i gotować przez około 15 minut (odkryte, woda powinna wyparowywać). Kiwi obrać, pokroić w małą kostkę. Kiwi dodać do cytryn razem z cukrem i zagotować. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować około 1 - 2 a nawet 3 godzin, na najmniejszej mocy, bez przykrycia, co pewien czas mieszając.
Słoiki wyparzyć. Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz