Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 2 marca 2012

gryczane placki z borowikami

Danie palce lizać... chrupiące i bardzo smacznee, dość szybko się je przygotowuje. W sam raz dla całej rodziny, z ugotowanej kaszy gryczanej zmieszanej z jajkiem i moim ulubionym parmezanem. Do placków wspaniale pasuje sos z borowików oraz świeży koperek.
Placki najlepsze są świeżo po usmażeniu.


Składniki: 3 porcje
Placki:
- 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
- 5 czubatych łyżek tartego parmezanu
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej rzepakowy
Sos:
- 10 niedużych prawdziwków (świeżych lub mrożonych) 
- 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego- 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki do sosów 18% lub 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
 
Sposób wykonania: 
Kaszę ugotować wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty parmezan i jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić.
Grzyby umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć delikatnie solą i smażyć na oleju przez kilka minut z dwóch stron aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zrumienić, dodać masło i wymieszać. Grzyby i czosnek zdjąć z patelni, na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, zagotować doprawić solą. Chwilę pogotować, zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Dodać odłożone grzyby i czosnek, sos wymieszać, doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia, gdy sos będzie odpowiednio gęsty.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i partiami po 3 sztuki smażyć placuszki, nakładając kaszę łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Placki ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem grzybowym (jeśli będzie za gęsty rozcieńczyć gorącą wodą) i posypać koperkiem.

1 komentarz: