Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 16 marca 2012

pszenny chleb na zakwasie - ulubiony

To jest mój ulubiony chleb...

 
 i jak widać nie tylko mój ... ;)

Z chrupiącą skórką z nieregularnymi dziurami. Po prostu pyszny. Do tego bardzo wilgotny, ze sprężystym miąższem.
 
Składniki: 2 bochenki
zaczyn - dzień wcześniej (wieczór)
- 650 ml lekko ciepłej wody 
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1/4 szklanki aktywnego zakwasu (użyłam żytniego)
Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. 
ciasto właściwe:
- 600 g mąki pszennej chlebowe
- 2 łyżeczki soli
- cały wcześniejszy zaczyn

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą i zaczynem. Ciasto będzie mokre i dość lepiące. Nie należy jednak podsypywać dużo więcej mąki. Wyrobić porządnie, by było gładkie. Najłatwiej zrobić to dobrym mikserem: miksować ciasto około 10 minut, do gładkości.
Ciasto uformować w kulę, umieścić w misce. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Sprzyja to napowietrzaniu, powstawaniu dużych dziur w chlebie, które po ostatnim wyrabianiu będą wyraźnie widocznie.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, uformować bochenki, umieścić je w oprószonych mąką koszach do wyrastania. Przykryć, pozostawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb piec z parą, najlepiej na kamieniu, przez około 40 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 250ºC, po 10 minutach obniżając do 200ºC. Studzić na kratce. Bochenki powinny być ładnie wypieczone i głuche po uderzeniu od spodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz