Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 16 marca 2012

zapiekanka z fetą i szpinakiem

Składniki: 8 porcji
- 1/2 kg szpinaku
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 1 por (biała i jasno zielona część)
- 2 gałązki szczypiorku, posiekane
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 250 g sera ricotta (twarożku)
- 200 g sera feta
- 5 jajek
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 40 g tartego parmezanu
- olej rzepakowy


Sposób przyrządzenia:
 Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oleju. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je. Ziemniaki obrać, pokroić na jak najcieńsze plasterki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wypłukać, zmienić wodę na czystą (zimną). Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 4 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku. Szpinak włożyć do garnka, ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do dużej miski. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając co jakiś czas. Dodać pokrojonego na kawałeczki pora i czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego), jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszać. Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oleju rzepakowego. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut aż zapiekanka zastygnie. Można odgrzewać (np. na patelni) i zamrażać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz