Lekkie, puszyste wręcz biszkoptowe do którego pasują prawie każde owoce. Delikatnie śmietankowe w smaku. Proste w wykonaniu, nawet dla początkującego kucharza... Każdemu na pewno się uda i to bez zakalca ;)
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce: świeże lub zamrożone (ja dałam zamrożone owoce leśne)
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka, po kolei, cały czas ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Przesianą mąkę z proszkiem oraz budyniem śmietankowym delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wysypać owoce. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz