Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 12 marca 2012

soljanka

Po raz pierwszy spróbowałam jej u przyjaciół na sylwestra. Smakowała wyśmienicie, szczególnie z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietanki... 
W zależności od głównego składnika czyli po prostu bulionu wyróżnia się odpowiednio solankę mięsną, rybną lub grzybową. Nam najbardziej smakuje wersja mięsna ;)


Składniki:
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 50 dkg  mięsa wołowego
- 50 dkg  mięsa wieprzowego
- 50 dkg kiełbasy śląskiej
- 10 dag szynki
- 3 ogórki kiszone
- 2 duże pomidory
- 10 dag kaparów
- 1/2 słoika oliwek (czarne+zielone)
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 dkg śmietany (ja używam 12%)
- 1 łyżka masła
- 1/2 cytryny
- ziele angielskie - 2 szt
- listek laurowy
-  sól do smaku
- pieprz kolorowy,

Sposób wykonania:
Do bulionu wkładamy pokrojone w kosteczkę mięso i szynkę. Gotujemy do miękkości. Mięso i szynkę po ugotowaniu kroimy na słupki. Kiełbasę kroimy na plasterki. Bulion przecedzamy. Następnie wkładamy do niego z powrotem pokrojone mięsa. Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy będzie szklista dodajemy, pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i razem przesmażamy. Cebulę z pomidorami przekładamy do gotującego się bulionu z mięsem. Ogórki obieramy ze skóry, dzielimy wzdłuż, wycinamy pestki i kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Kapary przepłukujemy i przebieramy. Wkładamy do wywaru. Oliwki kroimy na nieco mniejsze części. Połowę wkładamy do naszej zupy. Dodajemy przyprawy (uważając na ilość soli) i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie zupę doprawiamy śmietaną. Do kubeczka wlewamy nieco zupy i rozprowadzamy śmietaną. Wrzucamy resztę oliwek.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz