Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 21 marca 2012

schab w mlecznym sosie

Moja kolejna wariacja na temat schabu... bo ileż można jeść schabowego w panierce? Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

Składniki: 5 porcji
- 500 g schabu bez kości,
- 1 litr mleka
- kilka ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody


Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy, kroimy na plastry ulubionej szerokości, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mleko zagotowujemy.  Schab układamy w brytfance, obkładamy czosnkiem i zalewamy gorącym mlekiem. 
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wstawiamy mięso i pieczemy przez około godzinę, co jakiś czas dolewając trochę mleka. Gdy schab będzie gotowy, należy przecedzić sos. 
Sos zagotujemy i dodajemy do niego łyżkę mąki rozprowadzonej w połowie szklanki wody. Zagotowujemy i przekładamy do niego mięso.
Schab można także przyprawić do smaku tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Danie smakuje świetnie podawane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, ryżem i sałatkami lub gotowanymi warzywami. Schab podajemy na gorąco jako danie główne lub jemy na zimno, na przykład w towarzystwie sałaty i pomidora.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz