Moja kolejna wariacja na temat schabu... bo ileż można jeść schabowego w panierce? Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Składniki: 5 porcji
- 500 g schabu bez kości,
- 1 litr mleka
- kilka ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy, kroimy na plastry ulubionej szerokości, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na około
godzinę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mleko zagotowujemy. Schab układamy w
brytfance, obkładamy czosnkiem i zalewamy gorącym mlekiem.
Nastawiamy piekarnik na
temperaturę 180 stopni, wstawiamy mięso i pieczemy przez około godzinę, co jakiś czas dolewając trochę mleka. Gdy schab będzie gotowy, należy przecedzić sos.
Sos zagotujemy i dodajemy do niego łyżkę mąki rozprowadzonej w połowie
szklanki wody. Zagotowujemy i przekładamy do niego mięso.
Schab można także przyprawić do smaku tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Danie smakuje świetnie podawane z ziemniakami gotowanymi lub
pieczonymi, ryżem i sałatkami lub gotowanymi warzywami. Schab podajemy
na gorąco jako danie główne lub jemy na zimno, na przykład w towarzystwie sałaty i pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz