Dzisiejszy krupnik to zupa - klasyk. Gorąca, rozgrzewająca i sycąca,
ale jednocześnie mało kaloryczna i lekkostrawna. Idealna na
rodzinne obiady. Przygotowana na piersi kurczaka, więc w miarę szybka do
zrobienia.
Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 300 g piersi kurczaka
- plaster cebuli,
- 300 g piersi kurczaka
- plaster cebuli,
- ½ selera,
- 1 mała pietruszka,
- 2 średnie marchewki,
- kawałek liścia kapusty
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła (można zastąpić
oliwą z oliwek)
- 1 listek laurowy,
- 3 ziela angielskie
- 100 g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
(opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlać zimną wodę,
dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować
i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony
w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę, sól i świeżo zmielony
pieprz. Gotować przez 20 minut.
Włożyć obrane i
pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone
w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować.
Gotować przez 5 minut.
Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy,
ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje
(około 4 - 5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do
dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut.
Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki
lub koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz