Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 21 marca 2012

jęczmienny krupnik


Dzisiejszy krupnik to zupa - klasyk. Gorąca, rozgrzewająca i sycąca, ale jednocześnie mało kaloryczna i lekkostrawna. Idealna na  rodzinne obiady. Przygotowana na piersi kurczaka, więc w miarę szybka do zrobienia.

Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 300 g piersi kurczaka
- plaster cebuli,
- ½ selera,
- 1 mała pietruszka,
- 2 średnie marchewki,
- kawałek liścia kapusty
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1 listek laurowy,
- 3 ziela angielskie
- 100 g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz do smaku
-  łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować przez 20 minut.
Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.
Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz