Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo
zachowujący świeżość, ciasto jest mięciutkie, skórka wypieczona ... Polecam!
Składniki:
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła roztopionego, ochłodzonego
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15
minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony
tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm w formie tuby.
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm w formie tuby.
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt
klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod
spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni
przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Ostatnio przygotowałam te ciasto na moje imieniny i wszystkim bardzo smakowało :). Do jego przyrządzenia użyłam pewnych akcesoriów kuchennych, które przydają mi się zawsze przy wyrabianiu domowych wypieków. Przeważnie korzystam z odpowiedniej formy do ciasta, tylka cukierniczego, a także zakupionej ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręcznej łopatki do ciast. Dzięki wymienionym przyrządom, przygotowanie jakiegokolwiek wypieku nie stanowi dla mnie żadnego problemu.
OdpowiedzUsuń53 years old Account Executive Giles Rand, hailing from Courtenay enjoys watching movies like Cold Turkey and Flying. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta 'Competizione'. Aby przeczytac, kliknij
OdpowiedzUsuń