Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 20 kwietnia 2012

fińskie cynamonowe bułeczki




Kwintesencja fińskich wypieków. Bułeczki najlepiej smakują z kawą, herbatą lub gorącą czekoladą, o każdej porze dnia. Upieczone powinny mieć sprężystą, klejącą (nie polecam osobom z problemem nadwrażliwości zębów), chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze bogate w cynamon, brązowy cukier i masło. Solidnie przyprawione kardamonem.





Składniki: 12 szt.
- 550 ml letniego mleka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka sproszkowanych nasionek kardamonu
- 180 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1 kg mąki pszennej
Nadzienie
- 100 g masła, miękkiego
- 200 g cukru (najlepiej brązowego)
- 3 łyżki zmielonego cynamonu
Glazura:
- 85 g drobnego cukru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 100 ml wody

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem, odstawić na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrobić i przenieść na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 80 cm i grubości około 7 mm. Posmarować masłem, posypać hojnie brązowym cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 6 cm kawałki. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach (mocno rosną). Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut, do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, autor tego nie sugeruje). Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, aż do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, gorące posmarować glazurą, przestudzić na kratce.

Glazura: do  małego garnuszka nalać 100 ml wody, sok z cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 - 15 minut, do lekkiego zgęstnienia (glazura może się wydawać zbyt wodnista, ale lekko przestudzona szybko gęstnieje).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz