Kwintesencja fińskich wypieków. Bułeczki najlepiej smakują z kawą,
herbatą lub gorącą czekoladą, o każdej porze dnia. Upieczone powinny mieć
sprężystą, klejącą (nie polecam osobom z problemem nadwrażliwości zębów),
chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze bogate w cynamon, brązowy cukier i masło.
Solidnie przyprawione kardamonem.
Składniki:
12 szt.
- 550 ml
letniego mleka
- 150 g
drobnego cukru do wypieków
- 45 g
świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka
sproszkowanych nasionek kardamonu
- 180 g
masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1 kg mąki
pszennej
Nadzienie
- 100 g
masła, miękkiego
- 200 g cukru
(najlepiej brązowego)
- 3 łyżki
zmielonego cynamonu
Glazura:
- 85 g
drobnego cukru
- 1 łyżka
świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 100 ml
wody
Sposób
wykonania:
Wszystkie
składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić. Wyrobione ciasto uformować w
kulę, włożyć do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem, odstawić na około 1,5 godziny,
aż ciasto podwoi objętość.
Po tym
czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrobić i przenieść na stolnicę
oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 80 cm i grubości około 7
mm. Posmarować masłem, posypać hojnie brązowym cukrem i cynamonem. Zwinąć jak
roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 6 cm kawałki. Ułożyć je na blaszce w
sporych odstępach (mocno rosną). Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do
wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut, do podwojenia objętości.
Przed
pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, autor tego nie
sugeruje). Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, aż do zbrązowienia.
Wyjąć z piekarnika, gorące posmarować glazurą, przestudzić na kratce.
Glazura: do małego garnuszka nalać 100 ml wody, sok z
cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 - 15 minut, do
lekkiego zgęstnienia (glazura może się wydawać zbyt wodnista, ale lekko
przestudzona szybko gęstnieje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz