Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 15 sierpnia 2012

quesadilla - meksykańskie tortille z farszem i serem




Składniki, 4 porcje:
- 4 duże placki tortilli
- 8 plasterków ulubionej szynki
- sól morska
-  świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1 czubata łyżka majonezu
- około 1/3 szklanki tartego sera





Sposób wykonania:
Szynkę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię obsmażyć ją delikatnie na umiarkowanym ogniu z każdej strony przez około 3 minuty, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona.  Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i chwilkę razem podgrzać. Dodać  majonez, ser i wszystko wymieszać. Na placki tortilli wykładać nadzienie, składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim. Podgrzewać: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Można podgrzewać napełnione już tortille lub same tortille a później nakładać gorący lub ciepły farsz. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy tortillę, opcjonalnie posypaną serem i oregano. Pieczemy krótko, do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz