Składniki, 4 porcje:
- 4 duże placki tortilli
- 8 plasterków ulubionej szynki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1 czubata łyżka majonezu
- około 1/3 szklanki tartego sera
Sposób wykonania:
Szynkę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię obsmażyć ją delikatnie na
umiarkowanym ogniu z każdej strony przez około 3 minuty, aż będzie
chrupiąca i lekko zrumieniona. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i
chwilkę razem podgrzać. Dodać majonez,
ser i wszystko wymieszać. Na placki tortilli wykładać nadzienie, składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim. Podgrzewać:
w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni
grillowej. Można podgrzewać napełnione już tortille lub same tortille a
później nakładać gorący lub ciepły farsz. W
piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w
180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej
części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy tortillę, opcjonalnie
posypaną serem i oregano. Pieczemy krótko, do roztopienia się sera.
Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz