To mój ulubiony przepis z kuchni francuskiej. Łatwy i szybki a jednocześnie smaczny ... ;)

- 500 g makaronu (może być makaron typu linguini)
- 250 g sera pleśniowego (na przykład d’Auvergne or Roquefort)
- pół
szklanki tartego parmezanu
- 100 g
sera mascarpone
- 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany
pieprz
- 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany
pieprz
Sposób
wykonania:
Zagotowujemy wodę na makaron. W międzyczasie do garnuszka wkładamy ser (pleśniowy, parmezan i mascarpone) i wlewamy śmietanę. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym czasie gotujemy makaron, aż będzie al dente. Odcedzamy makaron i polewamy go sosem. Przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią i pomidorkami cherry, ewentualnie posypujemy pietruszką i kawałkami sera pleśniowego.
Zagotowujemy wodę na makaron. W międzyczasie do garnuszka wkładamy ser (pleśniowy, parmezan i mascarpone) i wlewamy śmietanę. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym czasie gotujemy makaron, aż będzie al dente. Odcedzamy makaron i polewamy go sosem. Przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią i pomidorkami cherry, ewentualnie posypujemy pietruszką i kawałkami sera pleśniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz