Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

piątek, 20 kwietnia 2012

makaron z serem pleśniowym


 To mój ulubiony przepis z kuchni francuskiej. Łatwy i szybki a jednocześnie smaczny ... ;)

Składniki: 4 porcje
- 500 g makaronu (może być makaron typu linguini)
- 250 g sera pleśniowego (na przykład d’Auvergne or Roquefort)
- pół szklanki tartego parmezanu
- 100 g sera mascarpone
- 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany

pieprz






Sposób wykonania: 
Zagotowujemy wodę na makaron. W międzyczasie do garnuszka wkładamy  ser (pleśniowy, parmezan i mascarpone)  i wlewamy śmietanę. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  W tym czasie gotujemy makaron, aż będzie al dente. Odcedzamy makaron i polewamy go sosem. Przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią i pomidorkami cherry, ewentualnie posypujemy pietruszką i kawałkami sera pleśniowego. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz