idealna przekąska na podwieczorek - z gorącym kakao wprost delicje
składniki: 24 szt
- 25 g drożdży świeżych,
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 jajek
- 350 g masła, bardzo miękkiego
krem budyniowy
- 1 łyżeczka soli
- 5 jajek
- 350 g masła, bardzo miękkiego
krem budyniowy
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
nadzienie
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
nadzienie
- 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej
- 1 roztrzepane jajko na glazurę
wykonanie
- 1 roztrzepane jajko na glazurę
wykonanie
Ciasto: Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru, odstawić na około 10 - 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
Trebiau
OdpowiedzUsuń