nasze ulubione danie z kuchni włoskiej.
Składniki, 2 porcje:
- 2 jajka
- 100 g boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (może być także szynka)
- 160 g makaronu spaghetti
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron
- 30 g startego parmezanu
- sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić. Boczek pokroić w poprzek na paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki. Na patelnię wlać oliwę, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową sera parmezan, łyżką mascarpone oraz śmietanką. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz